joi, 7 februarie 2013

Cardul de salariu

Sursa foto: sixninepixels / FreeDigitalPhotos.net
Cardul de salariu este, asa cum ii spune si numele :) , cardul pe care iti intra luna de luna banii platiti de la angajator. Este un card de debit iar in "spatele" lui se ascunde un element esential, fara de care nu poate functiona: un cont curent.

 Uneori poti alege tu banca la care sa iti deschizi contul curent pentru virarea salariului, alteori insa angajatorul este cel care iti impune o anumita banca. Si asta deoarece cele mai multe firme au semnate Pachete de Beneficii Salariale cu anumite banci, asadar sub "umbrela" acestor contracte beneficiezi si tu de anumite facilitati (o taxa lunara/anuala de administrare cont curent mai mica,  comisioane reduse sau chiar 0 la retragerile de numerar de la ATM, si chiar dobanzi mai bune la overdraft).

Atunci cand decizi la ce banca sa iti deschizi contul de salariu iei o decizie importanta, asa ca alege intelept. Daca ai de ales iti recomand sa faci un studiu de piata, sa studiezi informatiile de pe internet sau chiar sa intri in cateva sucursale ale mai multor banci si sa ceri detalii.

Ce ar trebui sa stii?
  • in primul rand costurile: comisionul lunar de administrare, sau anual - in cazul anumitor banci
  • primesti vreo dobanda la banii din cont, "la vedere"? 
  • cat te costa sa scoti numerar de la ATM-urile bancii? si cat te costa la ATM-urile altor banci?
  • ce plati faci luna de luna? Este important sa poti plati facturile usor si cu costuri 0. Intreaba de aceasta facilitate
  • "castigi" ceva daca iti deschizi contul la banca respectiva? ma refer aici la puncte de loialitate sau reduceri la anumiti parteneri atunci cand platesti cu cardul de debit
  • si nu in ultimul rand internet banking-ul: vezi cat te costa pe luna (in cazul in care nu intra in pachet) si ce operatiuni iti permite sa faci (cele standard sunt deschidere/inchidere de depozite, plati, schimb valutar, vizualizarea tranzactiilor efectuate - adica extras de cont). Internet banking-ul este un serviciu de mare ajutor care te scapa de timpul pierdut la coada in banca si iti permite sa iti faci operatiunile comod, de acasa, si cu costuri reduse.
Pentru deschiderea unui cont curent ai nevoie doar de cartea de identitate - simplu! Partea complicata vine odata cu folosirea cardului: cum il faci sa "dea" tot ce poate? si cum iti reduci costurile la maxim?

Pe curand!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu