sâmbătă, 11 august 2012

Stii unde ti se duc banii?

Pentru multi dintre noi banii pleaca din cont (aproape) imediat ce au intrat. Si ne trezim adesea, cand mai avem aproximativ doua saptamani pana la salariu, ca nu ne mai ajung banii nici macar pentru cheltuielile de baza (mancare, benzina, medicamente, o iesire in parc cu copilul).

Este destul de greu sa tii urma banilor si sa-i administrezi astfel incat nu numai sa iti ajunga de la o luna la alta, dar sa iti si ramana pentru a adauga la fondul de urgenta, fondul de vacanta sau pentru orice alte proiecte (mai mult sau mai putin temerare) ai.

Intrebarea e: stii unde ti se duc banii? Si daca stii, ce poti sa faci ca sa iti mai ramana ceva si pentru planurile tale de viitor?

Sa incepem asadar cu primii pasi:

1. Incepe prin a pune de o parte 10%, imediat ce iti intra banii, fara exceptie. Invata sa traiesti ca si cum banii aceia nici nu ar fi existat. Exista metode automatizate prin care poti face asta (poate ai auzit de standing order), insa poti sa alegi pentru inceput sa ii depozitezi in ce vrei, chiar si intr-o pusculita; important este sa incepi si sa te tii de acest obicei luna de luna. Crede-ma pe cuvant: va fi un test greu, insa reusita iti va da un extraordinar sentiment de bine.

2. Timp de 1-3 luni tine o evidenta clara a cheltuielilor; vezi unde ti se duc banii si identifica acele cheltuieli pe care le faci din impuls si nu din necesitate. Noteaza fiecare ban cheltuit, incepand cu banii pe care ii dai pe benzina sau pe reparatia masinii, si terminand cu cafeaua si croissant-ul pe care ti le iei in fiecare dimineata in drum spre serviciu.

3. Vezi care sunt cheltuielile lunare care se repeta si care sunt obligatorii (nu ai de ales, trebuie sa le achiti):
- rata la banca (sper, spre binele tau, ca nu ai asa ceva)
- intretinerea
- facturile de utilitati si factura de telefon/cablu
- asigurarea medicala a copilului
- benzina, rata la casco
- altceva...

La ce procent se ridica toate acestea din venitul tau?

4. Vezi cam cat cheltuiesti pe luna pe mancare / medicamente / lucruri pentru sufletul tau si stabileste-ti un buget pentru fiecare in care incearca sa te incadrezi.

5. Schimba-ti obiceiurile; alege un stil de viata mai sanatos, renunta la fumat, inlocuieste cola cu o limonada home made, ia-ti cafeaua si pranzul la pachet.

Incearca si nu o sa iti para rau.

Pe curand!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu